Riihimäki-ralli Juha Salo

Juha Salo: SM Auto Sorsa Riihimäki-rallissa jännitys säilyy loppuun asti

Ralliuransa SM-tasolla upeaan voittoon kauden viimeisessä SM-rallissa Kokkolassa päättänyt Juha Salo tutustui tulevaan SM-reittiin. – Hienoja talviteitä, joita pitää ajaa tarkasti. Rallilla on huima lopetus. Voittoon ei päästetä helpolla, Salo ennakoi.

Vuoden 2021 Auto Sorsa Riihimäki-rallin voittaja ja talvella 2022 SM Auto Sorsa Riihimäki-rallissa kolmanneksi ajanut rallin kymmenkertainen Suomen mestari Juha Salo kiersi tulevan SM-rallireitin ja oli kokemaansa sekä näkemäänsä erittäin tyytyväinen. Pitkän ja menestyksekkään ralliuransa SM-tason yleiskilpailun voittoon syyskuussa Kokkolassa päättänyt Salo kertoo, että hän ei ole katunut päätöstään.

– Olen todella hyvin sinut oman ratkaisuni kanssa. On kiva katsella tätä työtä (Ralli SM) toiseltakin puolelta. Aika näyttää, teenkö tulevaisuudessa töitä jonkun lupaavan rallijuniorikuljettajan kanssa, jolloin tulee seurattua lajia taas lähempää. 

– SM1-luokan Škoda Fabia Rally2 Evo on myyty Ruotsiin. Tallissani valmistuu SM5-luokan Toyota GR Yaris, jolla ajattelin ajaa Riihimäellä, mutta auto menee vuokrauskäyttöön. Tämän kauden lopetus (SM-voitto) oli niin hieno tapa päättää ura, että en halua sitä fiilistä ja makua lähteä pilaamaan. Voin vielä ajaa jotain, mutta koska ja millä autolla, niin se jää nähtäväksi.

Salo myöntää, että ralli SM-sarjan avausosakilpailun reitin kiertäminen toi ajohaluja takaisin.

– Kun tuollaiseen reittiin pääsi tutustumaan hienossa talvikelissä niin totta kai se vähän kaihertaa, että en ole enää SM-ralleissa mukana. Hieno, haastava ja ajettava reitti. Ja en usko, että mikään olisi kuljettajalle hienompaa kuin ajaa Riihimäellä rallia hyvässä talvisäässä. Itselleni on uusi asia lähteä seuraamaan SM-rallia penkan päälle, Salo summaa.

SM Auto Sorsa Riihimäki-rallissa ajetaan kaikkiaan yhdeksän erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 105 km. Ralli käynnistyy lauantaina Riihimäen keskustasta klo 11:01 alkaen, josta kilpailijat suuntaavat rallin kahdelle ensimmäiselle EK:lle.

– Olipa mielenkiintoinen aloitus rallille. Jo nyt voin tunnustaa kahden ensimmäisen erikoiskokeen perusteella, että vähän jo harmittaa, että en ole rallissa ajamassa. Avauserikoiskokeet ovat erikokoisten yksityisteiden yhdistelmiä. Ykkösellä pari nopeaa kohtaa, joiden jälkeen jarrutus pitää osua kohdalleen. 

– Ajaa saa, paljon rytminvaihdoksia, tarkasti ajettavaa tietä ja erityisesti EK 2:n ylityksissä vaaditaan tarkkuutta. Pitää olla heti valmis ajamaan kilpaa. Nautittavia teitä, joilla ei ole aikaa ihmetellä yhtään. Hyökättävä on heti, Salo summaa rallin ensimmäisen lenkit erikoiskokeet.

Riihimäen vanhalla lasitehtaalla tapahtuvan huollon jälkeen kilpailijoilla on edessään kolmen erikoiskokeen rypäs.

– Rallia pitää jatkaa hyvällä sykkeellä eteenpäin. Tiet eivät helpotu yhtään. kaksi ensimmäistä pätkää on tyyliltään Etelä-Pohjanmaalta tuttua: paljon tiukkoja ysikymppejä. Tarkkana saa olla. EK 5 on hieno ja pitkä pätkä, joka käsittää vauhdikkaita ja tarkkoja ylityksiä. Etelä-Suomen rallitietä parhaimmillaan.

Viiden ajetun EK:n jälkeen reitti suuntautuu toisen kerran Riihimäen vanhalle lasitehtaalle huoltoon, josta kilpailijat suuntaavat rallin viimeiselle neljä erikoiskoetta käsittävälle lenkille.

– Kova lopetus rallille. Ei tuolla lenkillä pysty hengähtämään yhtään. EK 1 ja 2 ajetaan nyt toiseen kertaan, jonka jälkeen hikikarpaloista ei ole puutetta: EK 8 ottaa varmuudella mehut pois, eikä ralli ole ratkaistu ennen, kun on EK 9:n maalissa. Hienoja pätkiä. Vauhtia, ylityksiä, tarkkaa ajamista. Kaikkea löytyy. Rallin loppuun pitää olla keskittyminen kunnossa – etenkin, kun loppulenkillä ajetaan vajaat puolet rallin EK-kilometreistä. Huima lopetus ja iltapäivän pimeydessä haastavat tiet edessä. Lähden todella suurella mielenkiinnolla tulevaa rallia seuraamaan, Salo summaa.

SM Auto Sorsa Riihimäki-ralli (12.–13.1.) on ralli SM-kauden 2024 avausosakilpailu. Ralliin ilmoittautuminen päättyy 3. tammikuuta klo 22:00. 

Lisätietoja: SM Auto Sorsa Riihimäki-rallin kilpailujohtaja; Sari Vainio, 040 503 6764.

Kuvateksti: Rallin huipputasolta tänä vuonna eläkkeelle siirtynyt lajin kymmenkertainen Suomen mestari Juha Salo kiersi SM Auto Sorsa Riihimäki-rallin reitin, ja oli kokemaansa tyytyväinen. Kuva: Marko Mäkinen.

Facebook
Twitter
LinkedIn